GOSPODARSTWO SADOWNICZE PYSTER RAFAŁ ul. Romanowo 3, 62-610 Sompolno +48 60 1 63 88 87 + 48 609 515 714 [email protected]

JABŁKA

Owoce w naszym gospodarstwie są pielęgnowane na każdym etapie wzrostu, dojrzewania i przechowywania. Pozwala to nam zaoferować jabłka spełniające najwyższe standardy jakościowe. Dzięki dobrej bazie chłodniczej dysponujemy owocami przez cały rok. W naszym asortymencie posiadamy takie odmiany jabłek jak: Gala Must, Golden Delicious, Idared, Szampion.

Gala:

3430157144_5316a50936_m Średniej wielkości (większy niż u Gali), kulistostożkowaty, szerszy w części przykielichowej niż u odmiany standardowej, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, pokryta w całości ciemnym, karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem;
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września – początek października;
Dojrzałość konsumpcyjna Od listopada;
Przechowywanie: W przechowalni do końca grudnia, w chłodni do marca, w chłodni KA do końca kwietnia;
Przydatność odmiany: Produkcyjna deserowa;

 

Golden Delicous:

 golden_delicious_apple_tree-image1 Średniej wielkości, kulisto-stożkowaty, rzadziej kulisto-spłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto-prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny;
Dojrzałość zbiorcza: Połowa października;
Dojrzałość konsumpcyjna Od grudnia;
Przechowywanie: W przechowalni do końca lutego, w chłodni do kwietnia, w chłodni KA do końca maja;
Przydatność odmiany: Produkcyjna deserowa;

 

Idared:

 Idared_imgDetail Średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny;
Dojrzałość zbiorcza: Koniec września – początek października;
Dojrzałość konsumpcyjna Od grudnia;
Przechowywanie: W przechowalni do końca lutego, w chłodni do końca kwietnia, w chłodni KA do czerwca;
Przydatność odmiany: Produkcyjna deserowa i przetwórcza;

 

Szampion:

Duży lub średniej wielkości, kulisto-stożkowaty, lekko żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny;
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsze dni października;
Dojrzałość konsumpcyjna Połowa października;
Przechowywanie: W przechowalni do grudnia, w chłodni do lutego;
Przydatność odmiany: Owoc deserowy ale również przydatny na przecier i soki dla dzieci;

 

Copyright © by Gospodarstwo Pyster Rafał 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone!

projekt i wykonanie: