JABŁKA
Owoce w naszym gospodarstwie są pielęgnowane na każdym etapie wzrostu, dojrzewania i przechowywania. Pozwala to nam zaoferować jabłka spełniające najwyższe standardy jakościowe. Dzięki dobrej bazie chłodniczej dysponujemy owocami przez cały rok. W naszym asortymencie posiadamy takie odmiany jabłek jak: Gala Must, Golden Delicious, Idared, Szampion.
Gala:
Średniej wielkości (większy niż u Gali), kulistostożkowaty, szerszy w części przykielichowej niż u odmiany standardowej, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, pokryta w całości ciemnym, karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem; | |
Dojrzałość zbiorcza: | Połowa września – początek października; |
Dojrzałość konsumpcyjna | Od listopada; |
Przechowywanie: | W przechowalni do końca grudnia, w chłodni do marca, w chłodni KA do końca kwietnia; |
Przydatność odmiany: | Produkcyjna deserowa; |
Golden Delicous:
Średniej wielkości, kulisto-stożkowaty, rzadziej kulisto-spłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto-prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny; | |
Dojrzałość zbiorcza: | Połowa października; |
Dojrzałość konsumpcyjna | Od grudnia; |
Przechowywanie: | W przechowalni do końca lutego, w chłodni do kwietnia, w chłodni KA do końca maja; |
Przydatność odmiany: | Produkcyjna deserowa; |
Idared:
Średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny; | |
Dojrzałość zbiorcza: | Koniec września – początek października; |
Dojrzałość konsumpcyjna | Od grudnia; |
Przechowywanie: | W przechowalni do końca lutego, w chłodni do końca kwietnia, w chłodni KA do czerwca; |
Przydatność odmiany: | Produkcyjna deserowa i przetwórcza; |
Szampion:
Duży lub średniej wielkości, kulisto-stożkowaty, lekko żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny; | |
Dojrzałość zbiorcza: | Pierwsze dni października; |
Dojrzałość konsumpcyjna | Połowa października; |
Przechowywanie: | W przechowalni do grudnia, w chłodni do lutego; |
Przydatność odmiany: | Owoc deserowy ale również przydatny na przecier i soki dla dzieci; |